6-granen wordt gemaakt van zes verschillende soorten granen, namelijk:
- Tarwe: Tarwe is één van de meest geteelde en gegeten granen. Tarwe is namelijk zeer geschikt om brood van te maken.
- Rogge: Rogge is een graan dat 3% meer vezels bevat dan tarwe. Daarnaast heeft rogge bij het verbouwen minder bestrijdingsmiddelen nodig en is het daardoor natuurlijker dan tarwe.
- Maïs: Maïs bevat veel vitamines en mineralen. Ook is maïs rijk aan antioxidanten en vezels.
- Haver: Haver is een graansoort dat vol zit met vezels wat ervoor zorgt dat je lang verzadigd blijft.
- Havervlokken: Dit zijn volkoren granen en bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen. Havervlokken verlagen het cholesterol en leveren anti-oxidanten.
- Gerst: Gerst bevat weinig gluten wat ervoor zorgt dat het deeg minder goed rijst en het een plat, compact brood wordt. Gerst bevat de meeste vezels van alle granen.
6-granen heeft de kleur en smaak te danken aan de toevoeging van geroosterd mout. Mout is een smaak- en kleurstof gemaakt van graan. Het zorgt voor de donkere kleur en de nootachtige smaak.
Een 6-granenbrood heeft een zeer compacte structuur en is daardoor een stevig brood. Het bevat veel eiwitten en weinig verzadigde vetten.